Tjek af træerne på byggepladsen
Landskabsarkitekt Viggo Folkmann fra Københavns Kommune har været på byggepladsen for at tilse bl.a. gingko-træet og avnbøgen. Formålet var at sikre træernes trivsel igennem byggeprocessen og at give anbefalinger til, hvordan man bedst passer på træerne.
Arbejdet med nedrivningen er afsluttet, og vi går ind i en ny fase med selve opbygningen. I den forbindelse har vi haft besøg af landskabsarkitekt Viggo Folkmann fra Københavns Kommune, der har været på byggepladsen for at besigtige træerne og give vejledning. Han giver her sin beskrivelse:
Avnbøgen blev tilset i efteråret 2021 i forbindelse med et forestående arbejde med spunsning, hvor det viste sig, at nedramning af selve spunsen til det planlagte byggefelt ikke var mulig uden at beskære kronen. Gingko-træet blev tilset i begyndelsen af 2022 for at vurdere, hvor byggepladshegnet ideelt skal placeres for at yde beskyttelse af træets rødder.
Gingko-træet
Kommunen havde modtaget henvendelser fra flere bekymrede borgere, der mente, at der ikke blev taget de nødvendige forholdsregler for at passe på gingko-træet. Ved besigtigelsen præciserede kommunen, at byggepladshegnet skal stå mindst fire meter fra stammen, og at det skal afklares nærmere, hvorledes træet bedst bevares med de muligheder, lokalplanen giver for placering af byggefelter og den deraf afledte aktivitet uden for hegnet.
Avnbøgen
Forud for spunsning inden for rodzonen på avnbøgen havde bygherre foretaget en prøvegravning for at undersøge, om rødderne havde formået at trænge hen imod det kommende byggeri. Prøvegravningen viste en meget begrænset mængde rødder, hvilket antageligt skyldes, at der havde været en velfunderet belagt sti, der havde forhindret rodudvikling i den retning. Det primære indgreb på træet var derfor på kronen. Et indgreb der krævede en dispensation.
I forbindelse med besigtigelsen præciserede kommunen behovet for sikring af træets rødder ved placering af byggepladshegn minimum i kroneperiferien.
”Det er generelt svært at være et træ i byen. Det primære problem er den konstante forandring omkring træernes rodzonen, hvor der ofte skal laves byggearbejde. Hvis vi ser på avnbøgen, har den heldigvis været i nærheden af en grussti, og derfor kan vi antage, at der ikke er så mange rødder, der har taget skade,” siger Viggo Folkmann.
Hvad skal der ske fremadrettet?
I løbet af marts kommer der atter aktivitet på byggepladsen, og træerne skal beskyttes bedst muligt mod byggeriet ud fra de forhold og krav, som lokalplanen stiller til beskyttelse af træerne.
”Når der bliver sat stilladser og facade op, skal de nye håndværkere jo også passe på træet. Skal der graves ledninger, laves belægninger, eller noget helt andet nede i jorden, så har vi en udfordring. Det er mest rodzonen, jeg er bekymret for. Kommunen har bedt om at få at vide, hvordan byggepladsen indrettes, og når vi kommer længere, skal der laves en landskabsplan for indretningen af området, hvor der fortsat skal tages hensyn til træerne og deres rødder,” siger Viggo Folkmann.
Forvaltningen peger herefter på, at man først kan vurdere træernes stand og eventuelle skader fra byggeriet i årene efter at byggeriet er færdigt.
”Når byggeriet er færdigt, ser vi helst, at der omkring for eksempel gingko-træet bliver lavet 10x10 meters krat eller anden naturlig beplantning, som gør, at der helt naturligt opstår et sundt mikroklima, som vil være godt for træet.”